Man jumping over impossible or possible over cliff on sunset background,Business concept idea

ПЕТТЕ СТЪЛБА НА УСПЕХА

Големите усилия не винаги водят до успех. Предлагам пет въпроса, плод на моята дългогодишна работа с човешкия потенциал, с които да осъзнаеш какво реално се случва с твоя желан успех и как можеш да го постигнеш.

1.  Влагам ли енергията си в правилните за мен неща?

Този въпрос е валиден и за работата, и за хобито, и за връзките. Когато си ангажиран в подходящите за теб дейности / проекти / отношения, в края на деня изпитваш удовлетворение. Удовлетворението не е емоция, а реално усещане на една приятна умора и празнота в тялото, което показва коректно изразходена жизнена енергия.

Обратното на това е раздразнение (фрустрация), което е индикатор, че се опитваш да реализираш потенциала си по неправилен за теб начин.

👉 По скалата от 1 до 10 (1 най-слабо, 10 най-силно), оцени усещането си за удовлетворение в ежедневието. Може да си направиш отделни оценки за удовлетворението в работата, настоящи ангажименти, връзка, хоби.

2. Успявам ли да менажирам стреса и напрежението?

Стресът е едновременно убиец и необходимо гориво. Ето защо въпросът не е в това да го премахнеш, а да го управляваш.

Всеки човек си има собствена формула за успешно справяне със стреса – някои хора процъфтяват под напрежение, други се разболяват. Причините и за едното и за другото са индивидуални, обща „рецепта“ няма.

Ако при най-малкото напрежение отвън блокираш, или често оставяш нещата за последната секунда, или си от онези хора, които не знаят кога да спрат и се изтискват до краен предел, то има върху какво да разсъждаваш.

👉 По скалата от 1 до 10 (1 най-слабо, 10 най-силно), оцени до колко успяваш да управляваш стреса в ежедневието си по правилния за теб начин.

3. Как взимам решенията си?

Въпрос за милиард долара. В работата ми с индивидуални клиенти и групи през последните 10 години съм имала възможността да задам този въпрос на стотици хора. Под 1% от тях са давали смислен и уверен отговор. Останалите 99% или не знаят, или се колебаят безкрайно, или търсят чуждо мнение, ползват някакви техники, или се подлъгват от моментна емоция и после съжаляват и т.н. и т.н. С две думи, пълна мъгла.

Имайки предвид, че ковеш съдбата си с всяко едно решение, да не знаеш как да взимаш правилните за теб звучи доста притеснително. Особено във време на разпад на всичко познато, каквото е настоящето и обозримото бъдеще.

Отново, всеки човек има своя собствена формула за печеливши решения, която винаги го придвижва в правилните за него посока и обстоятелства. 

👉 По скалата от 1 до 10 (1 най-ниска стойност, 10 най-висока), оцени в каква степен си доволен от взетите до този момент решения. Може да си направиш отделни оценки за работата, настоящи ангажименти, връзка, хоби.

4. Успявам ли да се сработя успешно с усещането за страх и емоциите?

Страхът и емоциите вървят ръка за ръка и също като стреса са част от това да бъдеш човешко същество. Ето защо въпросът не е в това да се премахнат, нито дори да се управляват.

Усещането за страх и преживяването на емоции са пътните знаци, без които не можем. Те са средство за осъзнаване и интелигентно сътрудничество с живота. Представете си какъв би бил светът ако хората бяха лишени от страх и чувства? Пълна катастрофа.

Ако често се чувстваш блокиран или задвижван от страхове, или ако често си жертва на емоции – потискаш ги и страдаш, или изригваш и после съжаляваш, то има върху какво да разсъждаваш.

👉 По скалата от 1 до 10 (1 най-ниска, 10 най-висока), оцени в каква степен успяваш да превръщаш страхове и емоции в осъзнатост, която те подкрепя и подхранва интелигентността ти.

И накрая, но не последно място:

5. Успявам ли да овладея ума си?

Неовладяният ум има своя пропаганда и тя е недопускане на уязвимост, несигурност и промяна. В 99% от времето умът ти извива ръцете, изземва правото ти за автентични решения и те принуждава да преследваш една илюзорна предсказуемост.

Какви са последствията? Ментална тревожност, която не ти дава миг покой, режим „жертва“ и състояние на откъснатост. Защото, когато си пленник на ума си ти не си нито в тялото си, нито в настоящето.

Идеалната роля на иначе прекрасния ум е тази на наблюдателя. На пътник, гледащ спокойно през прозореца от задната седалка на колата. Както казва световноизвестният д-р Дийпак Чопра „умът ти знае как да медитира, само трябва да забележиш това и да се възползваш“.

👉 По скалата от 1 до 10 (1 най-ниска стойност, 10 най-висока), оцени в каква степен успяваш да овладееш менталната тревожност и поривите на ума да контролира живота ти.

Надявам се тези въпроси да си ти били полезни. Те са синтез от усвоените знания, практика и работа с над 1000 души в моята консултантска и образователна дейност през последните 10 г.

Жизнена енергия, стрес, емоция и страх, ум, решения – това са петте основни елемента определящи битието и качеството на живот, и всеки човек разполага с уникална формула за далновидно управление на себе си.

И ако случайно не сте доволни от отговорите си ви предлагам едно силно решение – да преминете курса ДА ЖИВЕЕШ ДИЗАЙНА СИ. Той дава конкретни, практични и вдъхновяващи насоки за майсторско овладяване на тези пет елемента и не само. Подробно за курса тук.

Лукреция Константинова
Анализатор и преподавател в системата хюман дизайн
Performance coach

Не се подобрявай. Еволюирай.

Comments are closed.