pic 123_

Защо 1-ви януари не бележи старта на новата година

Защо новогодишните обещания най-често пропадат? Защо времето през месец януари обикновено се усеща като потиснатост и дори депресия? Защо много хора се усещат напрегнати, под натиск да направят нещо, но на практика буксуват? Предлагам ти интересна и провокираща размисъл информация, както и практични насоки за наблюдение и осъзнаване на същественото.

От астрологична гледна точка годината приключва тогава, когато приключи знака на Козирог, а именно 19.01. Времето на Козирога (22.12-19.01) e за довършване и равносметка, а периода на Водолея (20.01-18.02) е този, който подтиква да отправиш поглед напред и да мечтаеш за нови преживявания.

По Източния календар началото на годината започва от февруари месец.

Също така все повече хора забелязват, чрез своите сетива и вътрешни преживявания, че дните след 1-ви януари не се усещат като подходящи за нови начинания. И с право.

Каква е тогава истината за времето?

Човечеството е имало нужда да се съгласи върху един календар най-вече заради удобството. Представете си как бихте осъществявали пътувания и срещи, ако в различните части на земята времето се организираше според различни порядки? Тази необходимост обаче не означава непременно, че е в синхрон с реалните цикли на планетата земя.

Системата Хюман Дизайн ни разкрива, че новата обиколка на Земята около Слънцето започва на 2-я градус във Водолей. Обикновено това се пада на 21 или 22 януари всяка година.

❗Хюман Дизайн описва и дълбокия смисъл на последните дни преди старта на новия годишен цикъл: Периода 31.12-21.01 е предназначен за рефлексия и равносметка на изминалата година.

👉 Тази равносметка има 4 фази, по време на които да осъзнаем преживяното през 2020 г., за да можем да встъпим в новия цикъл на чисто и да вървим по пътя си с лекота:

31.12-5.01 Портал 38 Боеца
Открих ли смисъл? За какво обичам да се боря и ми прави дълбок смисъл лично на мен?

5-10.01 Портал 54 Амбиция
Кой е в живота ми? Кой ме подкрепяше? Кой припозна потенциала ми?

10-15.01 Портал 61 Вътрешна истина
Какво узнах за себе си? Каква е моята вътрешна истина за 2020

16-21.01 Портал 60 Ограничения
С какви ограничения се сблъсках? Кои от тях успях да надскоча? Готов ли съм да приема ограниченията, за да мога пусна миналото и да продължа напред?

Ако наблюдаваш будно какво се случва вътре в теб през описаните по-горе 4 фази, ще си отговориш много проницателно и истинно на тези въпроси. Препоръчвам да си водиш записки.

Целта на равносметката е да извлечеш мъдростта от преживяното, да приключиш в мир, да израстнеш и да преминеш на следващо стъпало. Иначе оставаш зациклил в миналото – енергийно, емоционално и ментално.

🥳 Бутилката шампанско може да отворим на 21.01.2021, в 21.50 ч., когато Слънцето навлиза във 2-я градус на Водолей, поставяйки началото на новия годишен цикъл.
И ако искаш да узнаеш какви предизвикателства предстоят и как да ги овладяваш, те каня да участваш в онлайн уебинара 2021: Прогнозата с хюман дизайн и специални насоки. На 24.01.2021, от 15-18 ч., за подробна информация и записване кликни тук


🔥 Времето на Козирога е изключително важно, може би най-важното от цялата година, по много причини.
Затова продължавам с детайлно разглеждане на знак Козирог: Защо е труден, кармичен и как да интегрираш безценните му достойнства в живота си.


Както вече писах по-горе, годишния цикъл приключва при знака на Козирога, чийто управител е планетата Сатурн. Тя държи юздите на цялото астрологично колело и представлява архетипа на дълга, висшата духовност (няма се предвид религия, а висше познание за Живота), висша отговорност (за другите), дисциплината, упоритостта, мъдростта, оранизираност и структура. Посланието на Сатурн е „Не чакай награда, ако си се отвърнал от дълга си“.

Всички видове санкции и отнемане – в личен, професионален, социален и духовен план са по Сатурн/Козирог.

Козирожкият месец (22 Декември-19 Януари) е за РАВНОСМЕТКА и ясни доказателства – под формата на материализация, какво си постигнал и какво не. Какво от желаното си успял да материализираш, макар и донякъде, и какво не. Какво от материализираното ти донесе/ти носи удовлетворение, и какво не? Какво от онова, което не успя да направиш те потиска и натъжава, и готов ли си да се ангажираш с повече отговорност?

Може да материализираш всичко, включително и страховете си. Равносметката трябва да е искрена.

Козирогът изисква ясен фокус и енергията да бъде насочена към важна, съществена цел, към изграждането на нещо във ВРЕМЕТО. Сатурн не случайно управлява времето. Изисква се търпение и мощни действия в материализиране на идеята. Затова Козирога е и знак на депресията – минава си доста време докато многото работа стане виден факт, и човек може да се потисне.

Хората, които по принцип се усещат и живеят по-динамично биха могли да изживяват козирожкия месец като депресия. Когато има енергия, която се вади лесно на повърхността, Сатурн се изживява неприятно.

👉 Равносметката през януари би могла да изглежда така:

– Наличие на силен дух или на страх.
– Наличие на материално изобилие от добре свършена работа или не; удовлетворение или не.
– Как да си организирам задачите на онова, което искам да постигна така, че следвайки набелязаните стъпки да успея да направя онова, което до момента ми се е изплъзвало/не съм успял да реализирам
– Да заместя отчаянието с ре-организация, планиране, честен анализ.

За да може човек да рефлектира изминалата година, да поразсъждава и анализира адекватно  (най-вече за това къде не е положил достатъчно усилия), е необходимо да се обърне навътре, да е по-пасивен. Ето я причината за интровертната, убрана и само на пръв поглед пасивна енергия на Козирога.

Периодът на Козирога, както и Сатурн в рождената карта на всеки човек, когато активира нещо изисква много усилия (помисли за козата изкачваща отвесната скала). Буквално изисква друго ниво ниво на съзнание, по-високо ниво на отговорност и повече зрялост, по-високо ниво на разбиране за живота. И в този смисъл Козирога изисква фокус към едно, максимум две неща. Не случайно Сатурн дава стесняване, ограничаване, което се случва отвън, за да имаме вътрешна дълбочина. Външно спиране, вътрешно динамизиране.

☝️ Козирогът изисква ТЪРПЕНИЕ и ВРЕМЕ. Затова и отговорите, които търсим по време на Козирога (или активация от Сатурн в картата ни) ще се случат с времето си.

Козирогът е втората порта на Духa. Първата е в отсрещния срещуположен знак – Рак. Тази вертикална ос – Козирог-Рак, е свързана с усещането за слабост и сила.

Козирог и Рак са женски знаци, а женската енергия е свързана с ирационалното, с необяснимото, с езотериката, с духовното, с висшето осъзнаване, с духовната интуиция като воля за живот (вместо страх за оцеляването). Освобождението от страх и слабост става през духовната осъзнатост, от преминаването към една по-висока гледна точка, а именно гледната точка на Духа. Човек може да е много успешен материално, и вътрешно да се тресе от всякакви страхове, понеже духовният елемент не е развит.

❗ Козирожкото качество е свързано с това да се погрижиш за другите – ако човек е постигнал високите нива на Козирога. Прави го като отнема болката им, слабостта им, страховете им, зависимостта от миналото. Ето един пример от митологията:

Когато Херкулес постигнал определено ниво на мисъл, сила и мъдрост, му поставят задачата да освободи Прометей, който е бил окован на скала в подземните владения на Хадес, заради това че е откраднал огъня от боговете и го е дал на хората. Херкулес е трябвало да слезне в подземното царство на Хадес, бог на смъртта, за да освободи Прометей. Върви надолу за да стигне до ада, реално, справя се с всички предизвикателства и изпитания, освобождава Прометей от неговите окови и го вади на повърхността.

И Козирога, по същият начин, слиза по вертикалата надолу и въпреки, че на повърхността не се вижда никаква дейност в дълбочина се случват много неща, текат сериозни вътрешни процеси. Да, живота не е обещание за курорт, или поне не през цялото време 😉

Ето защо в знака на Козирог се ражда Христос (25.12), като символ на Духа, който се изважда от подземията на страховете на повърхността.

Ако представим „козела” и респективно Козирога като 3 нива на съзнание, се получава следната картина:

I. На 1-во ниво на съзнание козелът е в основата на планината, вълнува го да има храна и горе долу е това, т.нар. козел-материалист. Интересува ги материалната страна на живота и нищо друго.
Както знаем, всичко е дуално, живеем в свят на полярности. Обратното на Козирожката висша духовност и чувство на дълг е … бохемски живот и прекаляване с всичко! Един тотално разпасан, разкрепостен архетип, в най-упадъчния му вариант. Онази страна на Козирога, която е много инфантилна, незряла, прекаляваща с всякакви видове удоволствия – алкохол, храна, купони, нежелаещ да поеме никакъв ангажимент под никаква форма, вкл. към дом и семейство. Една прекалено „широко скроена” особа, с неканализизрана енергия, която най-обича да си вилнее насам и натам.

Така обособилото се преекспонирано празнуване по Коледа и нова година е всъщност едно нагледно олицетворение на това прекаляване с купони и подаръци. Едно не дотам коректно използване на енергията на Козирога.

По време на Козирога, ако усещате напрягане, потиснатост, песимистична нагласа някаква означава едно – имате несвършена работа, или сте напирали в посока, която не е за вас. Вгледайте се във вътрешния си живот и чуйте посланията му, не ги замазвайте с купони и удоволствия.

Човек би бил способен да консумира умерено, каквото и да било, само когато вътрешно е доволен от себе си и начина на себеосъществяването си.

II. На средно ниво имаме един козел в ролята на изкупителната жертва: тръгваш и правиш нещо за някого, защото така трябва. Всякакви традиции и обичаи се спазват с точките и запетаите. Всичко, което се предава от поколение на поколение и се приема безропотно – по Козирожка линия е. Подчинен на онова което е „нужно” да се прави.

Усещането, илюзорно разбира се, че си наказван от съдбата и живота ти отнема възможности!

Казва се, че астро-картата на България е с ацендент Козирог, и тук действително имаме този архетип на изкупителната жертва много широко разпространен. А на практика просто се изискват УСИЛИЯ, много работа.

III. На 3-то най-високо ниво имаме свещеният, посветен козел, на който му се откриват истините в живота. Мъдрецът на върха на планината. Той е стриктен, подреден, организиран, прави списъци, планира, структурира си времето ден по ден, час по час. Скромен, убран, аскетичен, дълбоко мъдър и същевременно с детско лице …

❗ Козирогът (като кардинален знак) плаща сметките. Затова и се води кармичен знак, а Сатурн кармична планета. Не случайно в миналото точно януари месец са се събирали данъците. Това, което си правил през годината и не си платил по един или друг начин, бирника минава и взема. Тегли се чертата, плаща се сметката.

Последствията от отложена и несвършена работа, от пренебрегнат дълг, са видими и най-сериозни по козирожко време. В днешно време най-страшния данък, който хората плащат е за невежеството си. И при наличието на толкова много безплатна и стойностна информация, ако човек упорства в невежеството си последствията са страшни. Това ще се види много ясно през 2021 г.

​Сатурн и награждава, разбира се, но само при условие, че човек се е вложил мощно в онова, което е било негов дълг, и не се е пестил, не е увъртал. Сам се е справил с отговорността си. Белобрадият старец, дядо Коледа, е тук съвсем коректно, по козирожки, макар и преекспонирано. Защото тъкмо по Козирог е времето по което човек получава СТИМУЛИ – с позитивен или негативен заряд като усещане.

Ако през периода 22.12-19.01 получаваш „негативни” награди, моля те разбирай ги все пак като положителен стимул, който има за цел ти да вървиш напред.

🚀 Ако пък през годината си вървял в правилната за теб посока, отдали си необходимото внимание и усилия на важните за теб неща, е очаквай наистина чудесни награди от Сатурн! Всякакво поощряване от Сатурн е много трайно, и стабилно, за дълъг период от време. Никой не награждава по-добре от него в слънчевата система 😉

По времето на Козирога, 22.12-19.01, е подходящото време за:

– Точният момент да задълбаеш в нещата, особено в тези, които не ти харесват, за да извлечеш повече яснота, да стигнеш до една проницателна, истинна гледна точка – вместо просто да си изплашен, унил или депресиран.

– Козирога не случайно е материален, и тази материалност се изразява в следното: това, което по времето на Стрелеца (23.11-21.12 ) ми се е очертало като цел и желание, да се материализира – чрез упорития труд, самодисциплина и организираност на Козирога. Желанието да започне да придобива категорична форма.

– Време за отношения с авторитети (родители вкл.), поемане на допълнителни ангажименти и отговорности, промяна на статуса – да сключиш брак например, или да се разведеш, време за промяна в работата/ кариерата ако се търси такава

– Прекрасно време за учене, за вземане на изпити (една от изпитните сесии в университетите е през януари)

– Въпроси свързани с дом, ремонти, строителство, покупко-продажба на имот, ако в момента са ви важни, е идеалното време да ги разрешите.

– Всичко свързано с администрация и държавен апарат, работа с институции

– Съдебни спорове и дела – през януари, би следвало да приключат

– Засвидетелстване на отношение към семейството и децата (ако имате), към възрастните, към авторитети.

Януари е месецът, през който е възможно да се срещнете с призванието си, да получите мечтаното повишение, да започнете работа, която ви е на сърце, да създадете семейство, ако го желаете.

☝️ Хората принципно не им стиска да погледнат в очите онова, което ги потиска и тревожи. През периода на Козирога най-малкото, което могат да направят е да вършат МНОГО работа. Да се запретнат здравата и да наваксат с нещо. Изоставени дела има всеки, нали? 🙂

Темите, които се вадят на повърхността по време на Козирога – често по неприятен начин, са:

Статут, работа, кариера
Образование
Дете, брачен партньор
Отношения с родители
Отношения с държавата – институции
Отношения с авторитети
Страх, тревога, притеснение за положението си / оцеляването

За да се справи човек през месеца на Козирога, и по принцип, трябва да изгражда и проявява следните качества:

– постоянство, последователност
– упоритост и никакво отстъпване
– да не се пести от усилия и работа – като количество, време и качество
– да се инвестираш целия себе си в начинанието

Онези кози, които стоят на отвесната скала – да се чудиш на какво стъпват! Обаче, „друго” ги държи …
Когато човек се влага съвестно в онова, което е негов индивидаулен дълг – все ключови думи на Козирога, Духа те държи! Ти няма нужда да се напъваш да си на върха и да трупаш богатства – влагай се в онова, което си е точно твоя работа и високия статус ще ти се даде. Ще се поддържа от самия Живот. 

❗ Едно от негативните проявления на Козирога е забавянето и задържането – под всякаква форма, което създава огромно напрежение у човека и много често резултата е здравословни проблеми.
Когато човек има силен акцент на Козирога в картата си неминуемо ще се сблъска с това задържане, като най-често това са проблеми със запек, образуването на камъни (в бъберци, жлъчка), костна система, зъби, коса, кожа, алергии, нокти, и всякакви хронични, упорстващи във времето болести, както и всичко онова, което докторите не могат да диагностицират, а човека си е зле и не знае откъде му е дошло.

Козирогът носи в себе си голяма упоритост, но когато живеем некоректно спрямо себе си, или другите, нещо друго започва да упорства – болестта.

Включително човек може да задържа и благополучието си!

Предлагам ти да погледнеш назад – предходния месец, последните няколко месеца, изминалата година, и да се запиташ:

– Какво все още задържам? (да направя, стартирам, изкажа)
– Кое е онова, което е все още в хаос, неподредено, изоставено, отложено, недовършено?
– За какво действително имах сърце през 2020 и все още имам? Какво трябва да отпадне?
– Какво зависи от мен да го организирам?
– Имам ли доверие в Живота и неговите перфектни механизми, или все още искам да контролирам нещо, което е необозримо и много по-голямо от мен?
– Ако имам няколко важни задачи, коя би била приоритет номер едно? Коя би била следващата? /структура/
– Все още ли се страхувам от промени? Колко силно съм привързан към зоната на комфорт?
– Прехвърлям ли отговорността за реализирането на моите желания на някой друг?
– Има ли ангажименти и отговорности, които все още отлагам / пренебрегвам?

По време на Козирога на човек може да му се стовари нещо много неприятно на главата – от „задържаните“ неща. Което означава едно – необходимо е да поеме отговорност, в зависимост от ситуацията, при това сам.

Най-важната отговорност, която мнозинството хора пренебрегват е отговорността за развитието на собствената личност. Сатурн изисква зрялост, а тя се постига когато си независим – емоционално, психично, ментално, материално.  

И по време на Козирога живота може да изрежисира некомфортното обстоятелство да останеш сам, за да стигнеш до тази зрялост самостоятелно. И това също е коледен подарък! Просто ще се наложи бързичко да извадиш целия си ресурс от качества и умения, да усъвършенстваш други, за да можещ сам на себе си да си покажеш, че си способен да се оправяш с този живот, при това удовлетворително.

Да си покажеш, че не си това, което си бил преди, че си надраснал слабостите и страховете си. Друго същество си.

🤩 Завършвам с пожелание за удовлетворение, автентичен успех и вътрешен мир през новата година!

ООООООООООООООООООООООООООООООО

🎁 Може да подариш на себе си и на твои близки олайн уебинара
2021: Прогнозата с хюман дизайн и специални насоки.
24.01.2021  I  15-18 ч.
За подаръчен ваучер ми пиши на съобщение в месинджъра на Включен в живота.
За подробна информация за уебинара и за записване виж фб събитието тук.


Лукреция Константинова

Професионален хюман дизайн анализатор и
сертифициран водещ на курса за клетъчна трансформация
ДА ЖИВЕЕШ ДИЗАЙНА СИ

Преоткривай връзката със себе си и със света,
живей значимото си Аз!

Comments are closed.